Malatya İlçeleri

Malatya İlçeleri Malatya İlçeleri, Malatya'nın ilçeleri nelerdir?, Malatya'nın en büyük ilçesi hangisi?, Malatya kaç ilçe ve köy var?, Malatya il olmadan önce nereye bağlıydı?, Malatyada kaç tane ilçe var?, Kaç tane ilçe var?

Malatya İlçeleri

Malatya'nın 13 ilçesi vardır. Malatya'nın ilçeleri: Akçadağ, Arapgir, Arguvan, Battalgazi, Darende, Doğanşehir, Doğanyol, Hekimhan, Kale, Kuluncak, Pütürge, Yazıhan, Yeşilyurt. Tarihi eski dönemlere uzanan ilçede ilk yerleşim MÖ 111'de Tunç Çağı devrinde başlamış, Geç Hitit, Roma ve Bizans devirlerinde devam etmiştir.

Malatya'nın ilçeleri nelerdir?

Malatya'nın 13 ilçesi vardır. Malatya'nın ilçeleri: Akçadağ, Arapgir, Arguvan, Battalgazi, Darende, Doğanşehir, Doğanyol, Hekimhan, Kale, Kuluncak, Pütürge, Yazıhan, Yeşilyurt. Tarihi eski dönemlere uzanan ilçede ilk yerleşim MÖ 111'de Tunç Çağı devrinde başlamış, Geç Hitit, Roma ve Bizans devirlerinde devam etmiştir.

Malatya'nın en büyük ilçesi hangisi?

Doğanşehir Malatya'nın En Büyük İlçesi.

Malatya kaç ilçe ve köy var?

Malatya'nın biri Merkez olmak üzere on dört ilçesi vardır. Merkez: 1990 sayımına göre toplam nüfûsu 333.001 olup, 281.776'sı ilçe merkezinde, 51.225'i köylerde yaşamaktadır. Merkez bucağına bağlı 26, Çolaklı bucağına bağlı 21 köyü vardır.


Malatya il olmadan önce nereye bağlıydı?

Malatya yöresi, Osmanlıların klasik döneminde, Maraş eyaletine bağlı bir Liva (Sancak) idi. 1831 yılındaki idari değişiklikle, Malatya Liva'sı, Maraş Merkez Liva, Samsat ve Gerger Liva'larıyla birlikte Maraş eyaleti sınırları içinde yer almakta idi.

Malatyada kaç tane ilçe var?

Malatya'nın ilçeleri 13 tanedir.

Kaç tane ilçe var?

Malatya'nın en güzel ilçesi olarak kabul edilen Yeşilyurt, hem doğal güzellikleri hem de tarihi zenginlikleri ile ünlüdür.

Malatya'nın en güzel ilçesi hangisi?

Malatya Merkez İlçeleri Hangileridir? 2014 yılında Büyükşehir Belediyesi olan Malatya'nın, iki tane merkez ilçesi bulunur. Bunlar; Yeşilyurt ve Battalgazi'dir.

Malatya merkez ilçesi hangisi?

Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkım yaşayan Malatya'da 4 ilçenin zemini kaydı. Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkım yaşayan Malatya'da, Akçadağ, Doğanşehir, Battalgazi ve Yeşilyurt ilçelerinin zemini kaydı.

Malatya Türkiye'nin kaçıncı büyük şehri?

1- İSTANBUL 419 bin 251

Neredeyse Malatya'nın şehir merkezinin nüfusuna yakın seviyelerde olan İstanbul'daki Malatyalılar hiç şüphesiz listenin birinci sırasında yer almakta.


Malatya hangi ilçeleri deprem?

Darende kayısı üretiminde Malatya ilçeleri arasında başı çeker.

Malatyalılar en çok nerede yaşıyor?

Asur vesikalarında; Malatya adı Milid, Melid, Milidia, Meliddu şeklinde geçmektedir. Urartu kaynaklarında Melitea, Hitit hiyeroglif kitabelerinde ise Şehir; “Dana başı ve ayağı” ideogramları ile temsil edilmiştir.

Malatya'da en çok kayısı hangi ilçede?

Verilere göre, Kürt illerinin nüfusu Ağrı'da 535 bin 435, Bingöl'de 281 bin 768, Bitlis'te 350 bin 994, Elazığ'da 587 bin 960, Erzincan'da 234 bin 431, Erzurum'da 758 bin 279, Hakkari'de 280 bin 514, Kars'ta 284 bin 923, Malatya'da 806 bin 156, Muş'ta 411 bin 117, Dersim'de 83 bin 443, Van'da 1 milyon 149 bin 342, ...

Malatya eski adı nedir?

Malatya, Danişmend Gazi Ahmet zamanında bir saadet ve bolluk ülkesi oldu. Kılıç Arslan tarafından kuşatılan ancak, Haçlıların İznik'i kuşatmaları haberi üzerine bırakılan Malatya, artık Danişmend Gazi'nin fethi ile (18 Eylül 1101) Türk beldesi olmuş, daha sonra da Selçuklular ve Danişmendliler idaresinde kalmıştır.

Malatyada ne kadar Kürt var?

1990 genel nüfus sayımına göre Malatya'nın nüfusu 702.055'dir. Kent nüfusunun yüzde 30'unu Alevi, yüzde 70'ini Sünni topluluğu oluşturmaktadır. Alevilerin yoğunlukta olduğu ilçeler Arguvan, Arapgir, Doğanşehir, Akçadağ, Hekimhan'dır.

Malatya yı kim fethetti?

Zazaistan, Erzincan, Elâzığ, Tunceli'nin tamamını, Şanlıurfa, Malatya, Sivas, Bitlis, Bingöl, Erzurum, Diyarbakır, Muş'un bir kısmını kapsar.

Malatya'da Aleviler nerede?

Türkiye'nin 83 bin 645 kişiyle nüfusu en düşük ili olan Tunceli'den daha fazla kişinin yaşadığı ilçe sayısı ise 255 olarak kayıtlara geçti. Konya'nın Yalıhüyük ilçesi, 1532 kişiyle Türkiye'nin en küçük ilçesi oldu.

Malatyada Zaza var mı?

İstanbul 39 ilçesi ile Türkiye'nin en fazla ilçeye sahip ilidir. 31 ilçe ile Konya en çok ilçeye sahip 2. ildir. İzmir 30 ilçe ile 3. sıradadır. Bayburt merkez dahil 3 ilçesi ile Türkiye'nin en az ilçeye sahip ilidir.

Malatya neyi ile meşhur?

Artı Gerçek - Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre; İstanbul'un Esenyurt ilçesi, 977 bin 489 nüfusuyla "en kalabalık ilçeler" listesinde ilk sıraya yerleşti. Esenyurt, nüfus olarak 57 ili geride bıraktı. Bu ilçede kilometrekareye 3 bin 49 kişi düşüyor.

En küçük ilçe hangisi?

Malatya, Doğu Anadolu bölgesinde bulunan ve Türkiye'nin en kalabalık 27. Şehridir. Malatya'nın nesi meşhur meyve olarak aynı zamanda simgesi de olan dünyaca ünlü kayısısı ile meşhurdur. Bu nedenle Malatya kayısı diyarı olarak da bilinmektedir.

En az ilçesi olan il hangisi?

13 ilçesi ve 718 mahallesi bulunan 2022 verilerine göre Malatya, 812.589 kişilik nüfusuyla Türkiye'nin yirmi sekizinci en yüksek nüfuslu ilidir.