Maraş İlçeleri

Maraş İlçeleri Maraş İlçeleri, Maraş'ın ilçeleri nelerdir?, Maraş eski adı nedir?, Kahramanmaraş kaç köyü var?, Maraş'ın kaç kazası var?

Maraş İlçeleri

Kahramanmaraş'ın toplam 11 ilçesi bulunmaktadır. Bu ilçeler; Elbistan, Afşin, Onikişubat, Dulkadiroğlu, Pazarcık, Göksun, Andırın, Çağlayancerit, Türkoğlu, Nurhak ve Ekinözü ilçeleridir. Şehri keşfe çıkmadan önce ilçeler hakkında detaylı bilgi edinmeniz önemlidir.

Maraş'ın ilçeleri nelerdir?

Kahramanmaraş'ın toplam 11 ilçesi bulunmaktadır. Bu ilçeler; Elbistan, Afşin, Onikişubat, Dulkadiroğlu, Pazarcık, Göksun, Andırın, Çağlayancerit, Türkoğlu, Nurhak ve Ekinözü ilçeleridir. Şehri keşfe çıkmadan önce ilçeler hakkında detaylı bilgi edinmeniz önemlidir.

Maraş eski adı nedir?

Maraş'ın adının Hititlerden geldiğini doğrulayan Asur kaynaklarında bu şehrin adı Markaji şeklinde geçer. Asur krallarından Sargon'un zamanından kalan Boğazköy yazıtlarında Maraş'ın adı geçmektedir. Hitit Devleti'nin merkezlerinden biri olan Maraş'ın adı bu dönemde Gurgum şeklinde belirtilmektedir.

Kahramanmaraş kaç köyü var?

Kahramanmaraş'a bağlı 10 ilçe bulunmaktadır. Bu ilçelere bağlı 52 belde ve 474 köy, 6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile mahalleye dönüştürülmüştür.

Maraş'ın kaç kazası var?

Kahramanmaraş'ın nüfusu 2021 yılına göre 1.171.298'dir. Kahramanmaraş'ın plaka kodu 46, alan kodu ise 0344'tür. Kahramanmaraş'ın 11 ilçesi vardır. Kahramanmaraş'ın ilçeleri: Afşin, Andırın, Çağlayancerit, Dulkadiroğlu, Ekinözü, Elbistan, Göksun, Nurhak, Onikişubat, Pazarcık, Türkoğlu.


Maraş'ın neresi meşhur?

Bu şehri anınca tabi ki akla ilk gelen şey dondurmadır. Dünyaca ünlü Yaşar Usta Pastanesi ve bir marka haline gelen MADO ( Maraş dondurması ) bilmeyen yoktur. Bunları hatırlatmadan olmaz dediklerim de var elbet acem pilavı, kallili köfte, sömelek köfte, kuzu etinden yapılan elli böğründe, maraş tava ve tarhana cipsi.

K Maraş kaçıncı büyük şehir?

İlçeleri Merkez, Afşin, Andırın, Çağlayancerit, Dulkadiroğlu, Ekinözü, Elbistan, Göksun, Nurhak,Onikişubat, Pazarcık ve Türkoğlu'dur. Kahramanmaraş, 1.144.851'i aşan Merkez Nüfusuyla Türkiye'nin 18.Büyük kentidir. Aynı zamanda Kahramanmaraş, Türkiye'de Toplam Nüfusu 1 Milyonun üzerinde olan 23 İl'den biridir.

Maraş Arapça ne demek?

Bunların yanında Maraş adının Arapça "zelzele - titreme" anlamına gelen "Re'aşa" fiilinden türeyerek "Mer'aş" olduğunu da iddia edenler bulunmaktadır. Osmanlılar döneminde şehrin adı bölgede Dulkadiroğulları Beyliği'nin kurulmasından dolayı Zülkadir şeklinde de ifade edilmektedir.

Maraş nereden ayrıldı?

Osmanlı İmparatorluğu'nun Birinci Dünya Savaş'ında mağlup olmasının ardından Maraş önce Britanya İmparatorluğu tarafından işgâl edilmiştir. Daha sonra Britanya İmparatorluğu ile Fransa arasında yapılan anlaşma uyarınca İngilizler şehri Fransızlara bırakmışlardır.

Türkoğlu ilçesinin eski adı nedir?

Eloğlu 1944 yılına kadar köy statüsünde kalmış, 1944 yılında nahiye olmuştur. 11 Şubat 1960 tarihinde dönemin başbakanı Adnan MENDERES burayı ziyaret eder, buranın ilçe , adının da Türkoğlu olmasına karar verir.

Elbistan hangi şehre ait?

Kahramanmaraş İlinin kuzeydoğusun da yer alan Elbistan; Doğu Anadolu Bölgesinin batı ucunda, Akdeniz Bölgesinin doğu sınırı yakınında, yüksek dağlarla kuşatılmış, Ceyhan nehrinin başlıca kollarının birleştiği aynı adı taşıyan ovanın güney kenarında, Şardağı'nın (2300) kuzeydoğu eteklerinde kurulmuştur.


Maraş büyük mü?

İlimiz 14,346 km2'lik yüz ölçümü ile Türkiyenin 11. büyük vilayeti durumundadır. Merkez ilçe deniz seviyesinden 568 m. yükseklikte olup, ilin kuzey kesimleri oldukça dağlıktır.

Kahramanmaraş eskiden nereye bağlıydı?

1898'de Halep vilayetine bağlı bir sancak merkezi olan Maraş, Mondros Mütarekesinin imzalanması ile 22 şubat 1919 da İngiliz işgali altına girmiştir.

1978 Maraş katliamı neden yapıldı?

Gergin ortamda ilk akla gelen ülkücüler suçlandı. 22 Aralık'ta, iki öğretmenin cenazeleri Bağlarbaşı Camisi'ne götürüldüğünde, MHP'li ve ülkücülerden oluşan sağcı gruplar “Komünistler'in ve Aleviler'in cenaze namazı kılınmaz” diyerek saldırıyı başlattı.

Elbistan nüfusu ne kadar?

İlçe konumu itibarıyla Akdeniz, İç Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu bölgelerinin kesiştiği noktada yer alır. Şehir merkezinin nüfusu yaklaşık olarak 110.000'dir.

Maraş neden Kahramanmaraş oldu?

Türk kurtuluş mücadelesinin önderi olan Maraş, bu önder hareket nedeniyle 5 nisan 1925 tarihinde (dünyada ilk olarak) kırmızı şeritli istiklal madalyası ile taltif edilmiş ve yine 7 şubat 1973 gün ve 1657 sayılı kanunla kahramanlık payesi verilerek ismi Kahramanmaraş olarak değiştirilmiştir.

Maraşın hangi tatlısı meşhur?

Kahramanmaraş'ın yöresel tatlıları arasında yer alan çullama, bölge halkı tarafından da sıklıkla tüketilmektedir. Yapımı oldukça kolay olan çullama tatlısı, şerbet ile hazırlanmaktadır. Üçgen şekilde kesilerek sunulan bu tatlı, üzerine Antep fıstığı, bastık ve samsa konularak servis edilir.

Kahramanmaraş deniz var mı?

Denize kıyısı olmamasına rağmen tatlı su balığı üretiminde Türkiye'de ön sıralarda yer alan Kahramanmaraş'ta 4. Balık Festivali düzenlendi.

Maraş'ın en meşhur yemeği nedir?

Kahramanmaraş'ın Meşhur Yemeği Eliböğründe❗️ - YouTube.

Atatürk Kahramanmaraş'a geldi mi?

Atatürk'ün, Millî Kuvvetlerin başına getirdiği Kılıç Ali Bey, savaşın üçüncü günü olan 23 Ocak'ta Maraş'a geldi. Pazarcık bölgesindeki kuvvetleri emri altına alan Yüzbaşı Kılıç Ali Bey, Maraş'ın savunmasında halk ile el birliği ederek bütün gücüyle çalıştı. Ayrıca Maraş bölgesi 3.

Antep Maraş arası ne kadar?

Kahramanmaraş - Gaziantep arası yaklaşık olarak 82 km'dir.

Kim Maraş'ta Fransızlarla mücadele etti?

Maraş'ta düşmana karşı ilk kurşunu atarak, Milli Mücadele'nin timsali olan ve 25 Kasım 1922'de hayatını kaybeden Sütçü İmam, aradan geçen 97 yıla rağmen gönüllerde yaşıyor.

Maraş şivesi heri ne demek?

Heri: Şaşırma ünlemi.