Seferi Nasıl Olunur?

Seferi Nasıl Olunur? Seferi Nasıl Olunur?, Seferi olmanın şartları nelerdir?, Seferi olmak için kaç gün kalmak gerekir?, Kaç km'ye kadar seferi olunur?, Seferi olarak nasıl niyet edilir?, Günübirlik seyahat seferi olur mu?

Seferi Nasıl Olunur?

Sürekli gidip geldiği iş yeri en az 90 km uzakta olan ve iş yerinin bulunduğu yerde her defasında Hanefîler'e göre 15, Şâfiîlere göre 4 günden az kalan kişinin, iş yerinin bulunduğu şehirde otel, misafirhane vb. bir yerde kalıyorsa orada seferî sayılır.

Seferi olmanın şartları nelerdir?

Sürekli gidip geldiği iş yeri en az 90 km uzakta olan ve iş yerinin bulunduğu yerde her defasında Hanefîler'e göre 15, Şâfiîlere göre 4 günden az kalan kişinin, iş yerinin bulunduğu şehirde otel, misafirhane vb. bir yerde kalıyorsa orada seferî sayılır.

Seferi olmak için kaç gün kalmak gerekir?

Bir kimse, üç günlük mesafede bulunan bir yere, süratli yürüyen bir at ile iki günde veya daha az bir zamanda varmış olsa da, yine seferi olur, dört rekatlık namazlarını kısaltır. Âlimlerin hepsi, seferiliği fersah denilen, bir saatte gidilen yolun uzunluğu ile bildirmiştir.

Kaç km'ye kadar seferi olunur?

Eğer kişinin devremülkü varsa ve 15 günden az kalıyor ise kişi orada seferidir. GELİNİN AİLE ZİYARETİ 15 günden az gidildiği zaman nafaka bağı koptuğundan dolayı seferi sayılır. Nafaka bağı kopmasaydı gittiği evde mukim olabilirdi. VATAN-I İKAMET 15 gün veya daha fazla bir yere kalmaya gitmek demektir.

Seferi olarak nasıl niyet edilir?

İslam dininde seferi oruç şartları belirlenmiştir. Bir kişinin seferi orucunu tutması için şu durumları yerine getirmesi gereklidir: Seferi oruç şartları arasında en önemlisi yolculuk mesafesiyle ilgilidir. Yaşanılan şehrin dışında en az 90 km uzaklıkta bir yere yolculuk yapılacaksa; seferi oruç tutulabilir.


Günübirlik seyahat seferi olur mu?

Seferi namaza niyet ederken rekat sayısını ve seferi olduğunu söylemeye gerek yok. Her zamanki gibi niyet edilir. Mesela (Niyet ettim öğle namazının farzını kılmaya) denir. Seferi namazları kılınırken farzı dört rekat olan namazların iki rekat olarak kılınması gerekmektedir.

Kendi evimde seferi olunur mu?

Cevap: Bir yere, iki başka yoldan gidilse, biri kısa, öteki uzun olsa, kısa yoldan giden misafir, seferi olmaz. Uzun yol, üç günlük yürüyüş ise, bu yoldan, her vasıta ile giden de, misafir, seferi olur.

Seferi halleri nelerdir?

Evinizin bulunduğu yer, vatan-ı asliniz değilse, evinize gitmekle mukim olmazsınız, seferi olursunuz.

Aile evi seferi olur mu?

İşte seferi namazı ile ilgili ayet ve hadis-i şerifler... Seferi ne zaman olunabileceği hakkında iki görüş mevcuttur. Bunlardan ilki; kişinin ikamet ettiği yerden 90 kilometre uzağa gitmesi ikincisi ise; normal bir yürüme hızı ile üç günlük yolculuk yapılması onun seferi sayıldığının göstergesidir.

Seferi olmak için niyet etmek gerekir mi?

Buna göre bir beldede kullandığı evi olan kimse oraya gittiğinde seferî sayılmaz. Günümüzdeki bazı yaklaşımlara göre kişinin yazlığının olduğu yer de aslî vatanı gibidir. Dolayısıyla kişi, kendisine ait yazlık veya kışlık evinin ya da devre mülkünün bulunduğu yerlerde namazlarını tam kılar.

2 saatlik yol seferi olur mu?

Yani gideceği yer seferilik mesafesinden fazla ise, niyet etmese de seferi olur; seferilik mesafesinden az ise, seferiliğe niyet etse de seferi olmaz. Demek ki, seferiliğin gerçekleşmesi için, hem seferi uzaklık şart, hem de niyet şart.

Kimler seferi sayılır Diyanet?

Hayır seferi olmaz; çünkü mesafe esastır. Tersine uçakla bir saatte gidilerek, zaman kısalsa da, yine mesafe esas alınır. Hangi araçla ve kaç günde gidilirse gidilsin, 104 km.den az mesafeye giden seferi olamaz. 104 kilometreden uzağa bir saniyede bile gidilse seferi olunur.

Seferi iken namaz kılınır mı?

Sürekli gidip geldiği iş yeri en az 90 km uzakta olan ve iş yerinin bulunduğu yerde her defasında Hanefîler'e göre 15, Şâfiîlere göre 4 günden az kalan kişinin, iş yerinin bulunduğu şehirde otel, misafirhane vb. bir yerde kalıyorsa orada seferî sayılır.


Yola çıkmadan önce seferi olunur mu?

Seferi olduğunuz durumlarda 4 rekatlık farz namazlar, 2 rekat kılınır. Sünnetlerin tamamı kılınır, müsait olunmazsa sünnetler terk edilebilir. Seferi iken misafir olan imama, mukim olan (misafir olmayan) kişi uyduğunda, 4 rekatlı namazlarda imam 2 rekatı kıldırdıktan sonra sağına soluna selam verir.

Seferi olan kişi nasıl namaz kılar?

“Dinen sefer sayılacak mesafedeki bir yere gitmek üzere yola çıkan bir kişi, yaşadığı yerleşim yerinin, şehrin veya ilçenin meskûn mahallinden çıkınca seferi olur. Bu kimse seferilik hüküm ve ruhsatlarından yararlanmaya başlar (Bavulların toplanması ve yolculuk niyetiyle çıkılması durumunda.)

Hanefi mezhebine göre seferi kaç gündür?

Cevap: Seferi olan kimsenin, dört rekat olan farz namazları iki rekat olarak kılması Hanefi mezhebinde vacip, Maliki mezhebinde sünnet-i müekkede, Şafii mezhebinde ise efdaldir.

Gezmeye giden seferi sayılır mı?

Bilindiği gibi İmam Ebû Hanife'ye göre uzun yolculuğun süresi üç gün ve üç gecedir. Hanefî fakihler bu süreyi yaklaşık 85-90 km. olarak tespit etmişlerdir. İmam Şafiî'ye göre de uzun yolculuğun süresi iki gün veya iki gecedir. Şafiî fakihlerden bu süreyi 144 ve 178 km'ye kadar çıkartanlar vardır.

Seferilik nasıl başlar?

Onun memleketi artık ailesiyle yaşadığı yeni yeridir. Terk ettiği doğup büyüdüğü eski memleketinde artık seferi sayılır. (Şayet on beş günden az kalacaksa) On beş günden çok kalacaksa zaten seferilik nerede olursa olsun hemen bitmiş olur.. Her iki görüşle de amel edenler vardır.

Kadın eşinin memleketinde seferi olur mu?

el Cevab: Yolculuk mesafesi 118 ile 90 km arasıdır. Bulunduğu şehrin hudutlarının dışına çıktığı anda seferilik baslar.

Babasının evine giden seferi olur mu?

Doğduğu veya karısının bulunduğu yerden öğrencilik, askerlik, işçilik gibi bir amaçla on beş günden az kalmak üzere başka bir yere giden bir kimsenin önceki aslî vatanı nitelik değiştirmez. Oraya dönünce üç gün bile kalacak olsa seferî sayılmaz.

Seferi ne zaman başlar ne zaman biter?

Babanızın bulunduğu yerde size ait bir oda varsa yani sizi oraya bağlayan maddi bir gerekçe varsa orada seferi sayılmazsınız. Ama sadece babanız orada yaşadığı için seferi olmaktan çıkmazsınız.

Seferilik ne kadar sürer?

Şâfiî mezhebine göre ise seferî sayılabilmek için yaklaşık 90 km bir mesafeye gitme niyeti ile yola çıkılmış olmalı ve gidilen yerde, giriş ve çıkış günleri hariç dört günden az kalınmalıdır. Dört gün ya da daha fazla kalınmaya niyet edilmesi hâlinde seferîlik hükmü biter (Remlî, Nihâyetü'l-muhtâc, 2/257).

Seferilik kaç gün sonra biter?

Hanefi'de sefer mesafesi 104 km, müddeti de 15 gündür. Giriş-çıkış günleri hariç, 15 veya daha fazla gün kalırsa mukim olur. Fakat giriş-çıkış günleri ile beraber 15 gün kalırsa seferi olur. Çünkü giriş-çıkış günleri sayılmadığı için 13 gün kalmış olur.