Yozgat İlçeleri

Yozgat İlçeleri Yozgat İlçeleri, Yozgat kaç tane ilçe var?, Yozgat'ın ilçelerini sayar mısın?, Yozgat'ın kaç beldesi var?, Yozgat ilinin eski ismi nedir?, Yozgat neyi ile meşhur?, Yozgat'ta patatese ne denir?

Yozgat İlçeleri

Yozgat, on dört ilçeden oluşmaktadır. Bunlar; Akdağmadeni, Aydıncık, Boğazlıyan, Çandır, Çayıralan, Çekerek, Kadışehri, Saraykent, Sarıkaya, Şefaatli, Sorgun, Yenifakılı, Yerköy ve Yozgat.

Yozgat kaç tane ilçe var?

Yozgat, on dört ilçeden oluşmaktadır. Bunlar; Akdağmadeni, Aydıncık, Boğazlıyan, Çandır, Çayıralan, Çekerek, Kadışehri, Saraykent, Sarıkaya, Şefaatli, Sorgun, Yenifakılı, Yerköy ve Yozgat.

Yozgat'ın ilçelerini sayar mısın?

Yozgat 14 ilçeden oluşmaktadır; Akdağmadeni, Aydıncık, Boğazlıyan, Çandır, Çayıralan, Çekerek, Kadışehri, Saraykent, Sarıkaya, Şefaatli, Sorgun, Yenifakılı, Yerköy ve Yozgat Merkez ilçedir.

Yozgat'ın kaç beldesi var?

Yozgat'a bağlı 14 ilçe, 22 belde ve 560 köy bulunmaktadır.


Yozgat ilinin eski ismi nedir?

İlin, asıl adı "BOZOK" olup, zamanla "Yozgat" olarak değiştirilmiştir. Oğuz'ların; "BOZOK" koluna mensup Türkmenlerin bu bölgeye akınıyla birlikte, yöre "BOZOK" ismiyle anılmıştır. 1800'lü yıllara doğru bu ismin yanı sıra "YOZGAT" adı da telaffuz edilmiştir.

Yozgat neyi ile meşhur?

gumpür: Patates. gurk: Anne tavuk.

Yozgat'ta patatese ne denir?

Sorgun,toplamda 100.000 civarındaki nüfüsuyla Yozgat'ın en büyük ilçesidir.Yozgat İl Merkezine'ne 35 km uzaklıkta olan ilçe doğuda Akdağmadenive Sraykent, batıda Yozgat Mekez İlçesi, güneyde Sarıkaya,Kuzeyde Aydıncık ve Çekerek İlçeleri ile çevrilidir.

Yozgat mı büyük Sorgun mu?

Bu köyler arasında öne çıkanlar şunlardır: Aktaş, Büyük Mahal, Büyük İncirli ve Bayatören.

Yozgat'ın hangi köyleri Alevi?

Yerel halk ve çevre illerde yaşayanlar tarafından popüler olan "Arabaşı" yöre insanları tarafından yozgat ın nesi meşhur sorusunun cevabı olarak kabul edilmektedir.

Yozgat neresi meşhur?

Bir rivayete göre Yozgat Saray Köyü'nden (bugün itibarıyla kasaba) itibaren aşağıdan yukarıya doğru kat kat yükselmektedir. Bu kat kat yükselişinden ve rakımının yüksekliğinden dolayı önceleri "yüz kat" denmiş, zamanla bu isim söylene söylene "Yozgat" hâlini almıştır.

Yozgat ismi neden değişti?

İlk Devirler Yozgat; Anadolu'nun en eski yerleşim merkezlerinden biridir. Sorgun ilçesi sınırları içerisinde bulunan “Alişar Höyüğü” nde yapılan kazılar neticesinde 5000 sene öncesine ait eserler bulunmuştur. Ayrıca, Anadolu'da ilk siyasi birliği gerçekleştiren Eti'lerin yerleşim merkezlerinden biridir.

Yozgat kaç yıldır var?

M.Ö. 2000 -1500 yılları arasında kurulan ve merkezi Yozgat sınırları içerisindeki Hattuşaş olan Hitit'lerin hakimiyetinden sonra yöre, M.Ö. 1200'lerde Deniz Hakları istilasının ardından Frig'lerin hakimiyetine girmiştir.

Yozgat'ta kimler yaşamıştır?

Oğuzların Bozok kolu Anadolu'ya geldikten sonra yoğun bir şekilde Yozgat ve çevresini yurt tutmuşlardır. Bu sebeple bu bölgeye Osmanlı İdari sistemi içerisinde Bozok sancağı adı verilmiştir. Cumhuriyet döneminde bu adlandırma değişmesine rağmen, halk arasında Bozok adlandırması sürdürülmüştür.

Yozgat milleti nedir?

Uzun süre “Bozok” adını taşıyan İl, Yozgat Milletvekillerinden Süleyman Sırrı İÇÖZ'ün 25 Haziran 1927 tarihli teklifi üzerine “Yozgat” adını almıştır.Daha sonra Sorgun'un da ilçe olmasıyla ilçe sayısı merkez dahil dörde çıkarılmıştır (1928).

Yozgatı Kim Il yaptı?

Timur'un Anadolu'dan ayrılması ile bölge sıkıntı çekmeye başlamış 1408 yılında Çelebi Mehmet tarafından Osmanlı Devleti'ne bağlanmıştır. Yavuz Sultan Selim döneminde Yozgat ve çevresinde Celal ismindeki bir Türkmen tarafından çıkarılan ve Celali İsyanları olarak bilinen isyan kontrol altına alınmıştır.

Yozgatı kim fethetti?

Yozgat'ta dere kenarları gibi sulak alanlarda kendiliğinden yetişen gilaburu meyvesi, başta böbrek hastalıklarının tedavisi olmak üzere şeker ve tansiyon hastalarına şifa dağıtıyor. Yozgat'ın Çandır, Çayıralan ve Boğazlıyan ilçelerinde su kenarlarında kendiliğinden yetişen gilaburu meyvesinin hasadı başladı.

Yozgatlı ünlüler kimler?

Yeşil mercimek üretiminde 1. Sırada, Şekerpancarı üretiminde 2. Sırada, Buğday üretiminde 5. Sıradadır.

Yozgat Hangi meyvesi meşhur?

sıracalı: Pis, beceriksiz. (Bu sözcük aslında “veremli” anlamında kullanılır ve bir tıp terimi olan “sıraca”dan türemiştir. Ancak Yozgat yöresinde bu anlamından farklı kullanılmaktadır.)

Yozgat en çok ne yetişir?

Keltler, göç ettikleri yerde yaptıkları yağmalar ve acımasızlıklarla tanınan bir kavimdi. Yaklaşık 20 bin kişi olan Keltlerin bazıları Adapazarı'na göç edemedi ve o tepede kalarak, asimile olup orada yaşamaya başladılar. Bugün o kaldıkları tepeye hala Galata denir.

Yozgat sıracalı ne demek?

Yozgat, alan bakımından Türkiye'nin 15. İlidir. İlin; izdüşüm alanı ( km²) 13 597, gerçek alanı ise 14 123 km²'dir. Yozgat İl'inde, İç Anadolu Bölgesi'nin yarı kurak karasal iklimi hakimdir. Deniz etkisine kapalı olduğu için, yazlar sıcak ve kurak; kışlar soğuk ve yağışlı geçer.

Yozgatlılara ne denir?

Yozgat doğuda Sivas, güneyde Kayseri ve Nevşehir, güney batıda Kırşehir, batıda Kırıkkale, kuzeyde ise Çorum, Amasya ve Tokat illeri ile komşudur. Yüzölçümü izdüşüm olarak 13.597 km² dir.