Regaib Kandili Önemi

Regaib Kandili Önemi Regaib Kandili Önemi, Regaip Kandili gecesinde ne oldu?, Regaip kandilinin önemi nedir?, Regaip Kandili ne ifade ediyor?, Regaip Kandili Peygamber efendimiz ne yapardı?, Peygamberin ana rahmine düştüğü gece hangisi?

Regaib Kandili Önemi

REGAİP KANDİLİ'NİN ANLAM VE ÖNEMİ Terim olarak Regâib, Türkçe'de kandil dediğimiz mübârek gecelerden biridir. Vakti: Hicrî takvime göre, yedinci ay olan Recep ayının, Müslümanlar arasında utsal kabul edilen ilk cuma gecesi Regaib Kandilidir. Bu gecede Yüce Allah'ın rahmet, bağış ve yardımlarının dağıtıldığına inanılır.

Regaip Kandili gecesinde ne oldu?

REGAİP KANDİLİ'NİN ANLAM VE ÖNEMİ Terim olarak Regâib, Türkçe'de kandil dediğimiz mübârek gecelerden biridir. Vakti: Hicrî takvime göre, yedinci ay olan Recep ayının, Müslümanlar arasında utsal kabul edilen ilk cuma gecesi Regaib Kandilidir. Bu gecede Yüce Allah'ın rahmet, bağış ve yardımlarının dağıtıldığına inanılır.

Regaip kandilinin önemi nedir?

Bu gecede Yüce Allah'ın rahmet, bağış ve yardımlarının dağıtıldığına inanılır. Diğer bir ifadeyle bu ümit ve inançla Yüce Allah'a ibadet edilir.


Regaip Kandili ne ifade ediyor?

Regaip gecesinin önemi nedir? Efendimiz s.a.v. Regaib gecesi yapılan duaların geri çevrilmeyeceğini haber verir. Dolayısıyla Üç Aylar'ın bu ilk mübarek gecesinde yüce Mevlâ'dan af ve mağfiret dilenir, ihsan ve ikram beklenir.

Regaip Kandili Peygamber efendimiz ne yapardı?

Regaip Kandili, Hz. Muhammed Mustafa'nın doğumunun müjdecisidir. Bundan dolayı Müslümanlar bu geceyi mübarek bir gece olarak kutlar.

Peygamberin ana rahmine düştüğü gece hangisi?

Sevgili Peygamberimiz (sas), Regaib Gecesi'nin içinde bulunduğu Recep ayında çok dua eder, namaz kılar, oruç tutar, iyiliklerin her çeşidini yapar, sadaka vermeye özen gösterirdi.

Regaip Kandili kuranda hangi ayette geçiyor?

Recep ayının ilk cuma gecesine rastlayan Regâib gecesi, İslâm âleminde Hz. Peygamber'in ana rahmine düştüğü gece olarak kabul edilir. Bu nedenle yüzyıllar boyunca Osmanlı toplumunda kandil olarak kutlanan bir gece olmuştur.

Regaip kandilinde ne yapmak gerekir?

Müslüman toplumlar tarafından farklı şekillerde algılanan beş kandil gecesinden Regaip ile Berat'ın kutsallığı kesin olmadığı gibi bu gecelerde ifa edilecek ibadetler hakkında kaynaklarda sahih bilgilere rastlanmamıştır. Regaip Kandili Kuran'da geçmez. Kuran-ı Kerim'de Regaip ile ilgili ayet yoktur.

Regaip Kandili nasıl ortaya çıktı?

Regaib gecesiyle ilgili özel ibadet ve kutlamalar IV. (X.) yüzyılda ortaya çıkmış olup bu gecenin ilk defa kandil olarak kutlanmasına Kudüs'te 448 (1056), Bağdat'ta 480 (1087) yılında başlanmış, Gazzâlî de bütün Kudüs halkının bu geceyi ihya ettiğini söylemiştir (İḥyâʾ, I, 203).

Regaip Kandili kuranda var mı?

Bu geceler Osmanlılar döneminde II. Selim zamanından başlayarak, minarelerde kandiller yakılarak duyurulup kutlandığı için "Kandil" olarak anılmaya başlamıştır. Yani kandiller Kur'an'da geçmiyor. Sadece Osmanlılar döneminde yapılan kutlamalardır.

Regaip Kandilinde Ne Oldu Diyanet?

Hz. Peygamber'in Regaib gecesinde ana rahmine düştüğü belirtilmektedir. Recep ayının ilk perşembe gününü cumaya bağlayan gecesinde namaz kılmak sevaptır ve bu gecenin birçok faziletli olduğu bildirilmektedir.

Dinimiz İslam Regaip Kandili ne demek?

Yüce dinimiz İslam'ın bizlere bahşetmiş olduğu mübarek gecelerden birisi olan Recep ayının ilk cuması, Regaip Kandili olarak kutlanmaktadır. Allah Teâla'nın kullarına lütfunun çokluğu, kereminin bolluğu ve pek çok günahkarı bağışlaması sebebiyle bu geceye Regaib Gecesi" adı verilmiştir.

Berat gecesinde neler oldu?

İslam aleminin rahmet dolu gecelerinden biri olan Berat gecesi, insanlığa gönderilen son ilahi mesaj olan Kur'an'ı Kerim'in Allah'ın Resul'üne tamamen indirildiği gecedir.

Peygamber Efendimiz Regaip Kandilinde nasıl dua ederdi?

Bu geceyi ganimet bilmeli, tevbe istiğfar etmeli, kaza namazı kılmalı, Kur'an-ı kerim okumalı. Peygamber efendimiz (Allahümmerzuknâ kalben takıyyen mineşşirki beriyyen lâ kâfiren ve la şakiyyâ) duasını çok okurdu.

Regaib Gecesi namazı Nasıl Kılınır?

Regaip Kandili'nin gündüzünde oruç tutup, akşam iftardan sonra akşam namazını eda edip, sonra 2 rekatta bir selam vermek üzere 12 rekat nafile namaz kılınır. İki rekatta bir selam vererek kılınan bu namazda, Fatiha'dan sonra her rekatta 3 kez Kadir Suresi (İnna enzelnahü) ile 12 ihlası şerif okunur.

Peygamber Efendimiz kandil kutlamış mı?

"kandil geceleri: mevlit, regaip, miraç, berat kandil geceleri kur'an'da ve sünnette yer almaz. bu geceler hz. peygamberimiz zamanında ve dört halife döneminde kutlanmamıştır.

Peygamber Efendimiz uyurken ne derdi?

Muhammed'in gece yatarken mealen “İlahi ey Allah'ım, senin mübarek ismini anarak ölür, (uyur) ve dirilir (uya- nırım.)” diye, uyandığı zaman da yine mealen “öldükten sonra bizi tekrar dirilten Allah Teâlâ'ya hamd ve şükürler olsun. Kıyamet gününde de O'nun huzurunda haşr olacağız” (a.g.e., s. 107 vd.)

Peygamber efendimizin doğduğu gece ne kandili?

Mevlid Kandili ya da Veladet Kandili (Arapça: لیلة مواليد, Mevlid [مولد], Mevlid en-Nebi [مولد النبي]), İslam peygamberi Muhammed'in doğum gecesi ve aynı zamanda hicri rebiülevvel ayının on ikinci gecesidir.

Regaip ne demek Diyanet?

Regâip, arapça bir kelimedir ve "reğa-be" kökünden gelmektedir. Kelime olarak, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarf etmek demektir. "Reğîb" kelimesi ise, "reğabe"'den türemiş olan bir isimdir ve kendisine rağbet edilen, arzulanan, talep edilen şey demektir.

Hadislerde kandiller var mı?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın verdiği yanıta göre; kandil ise, Hadis-i Şerifler'de övülen gecelere Türk kültüründe verilen isimdir. Yani ismi kandil olmamakla beraber Hz. Muhammed'in hadislerinde bu gecelerin faziletini anlatılmıştır.

Regaip Kandili hadisleri sahih mi?

Peygamber'in Regaib gecesinde ana rahmine düştüğü, receb ayının ilk perşembe günü oruç tutup gecesinde Regaib namazı adıyla bir namaz kılmanın sevap olduğu ve bu gecenin birçok faziletinin bulunduğu yönündeki rivayetlerin asılsız olduğu hadis âlimlerince belirtilmiştir.