Regaip Kandili Onemi

Regaip Kandili Onemi Regaip Kandili Onemi, Regaip Kandili önemi nedir?, Regaip Kandili gecesinde ne oldu?, Regaip gecesinin anlamı ne?, Dinimiz islam Regaip Kandili ne demek?, Regaip Kandili özellikleri nedir?, Peygamberin ana rahmine düştüğü gece hangisi?

Regaip Kandili Onemi

REGAİP KANDİLİ'NİN ANLAM VE ÖNEMİ Terim olarak Regâib, Türkçe'de kandil dediğimiz mübârek gecelerden biridir. Vakti: Hicrî takvime göre, yedinci ay olan Recep ayının, Müslümanlar arasında utsal kabul edilen ilk cuma gecesi Regaib Kandilidir. Bu gecede Yüce Allah'ın rahmet, bağış ve yardımlarının dağıtıldığına inanılır.

Regaip Kandili önemi nedir?

REGAİP KANDİLİ'NİN ANLAM VE ÖNEMİ Terim olarak Regâib, Türkçe'de kandil dediğimiz mübârek gecelerden biridir. Vakti: Hicrî takvime göre, yedinci ay olan Recep ayının, Müslümanlar arasında utsal kabul edilen ilk cuma gecesi Regaib Kandilidir. Bu gecede Yüce Allah'ın rahmet, bağış ve yardımlarının dağıtıldığına inanılır.

Regaip Kandili gecesinde ne oldu?

Regaib gecesi yapılan duaların geri çevrilmeyeceğini haber verir. Dolayısıyla Üç Aylar'ın bu ilk mübarek gecesinde yüce Mevlâ'dan af ve mağfiret dilenir, ihsan ve ikram beklenir. Bu gece ümidin, teveccühün ve beklentinin gecesidir. Bu gecede Yüce Allah'ın rahmet, bağış ve yardımlarının dağıtıldığına inanılır.

Regaip gecesinin anlamı ne?

Bu gecede Yüce Allah'ın rahmet, bağış ve yardımlarının dağıtıldığına inanılır. Diğer bir ifadeyle bu ümit ve inançla Yüce Allah'a ibadet edilir.


Dinimiz islam Regaip Kandili ne demek?

REGĀİP – REGĀİB. (ﺭﻏﺎﺋﺐ) i. (Ar. raġіbe “rağbet edilen şey, hediye”nin çoğul şekli reġā'ib) Hz. Muhammed'in ana rahmine düştüğü gece olarak kabul edilen recep ayının ilk cuma gecesi. ѻ Regāip kandili: Bu gecede kutlanan kandil.

Regaip Kandili özellikleri nedir?

Yüce dinimiz İslam'ın bizlere bahşetmiş olduğu mübarek gecelerden birisi olan Recep ayının ilk cuması, Regaip Kandili olarak kutlanmaktadır. Allah Teâla'nın kullarına lütfunun çokluğu, kereminin bolluğu ve pek çok günahkarı bağışlaması sebebiyle bu geceye Regaib Gecesi" adı verilmiştir.

Peygamberin ana rahmine düştüğü gece hangisi?

Regaip Kandili, Allah'a dua edilen, şükredilen ve tövbe edilen mübarek bir gecedir. Her Müslüman bildiği kadar, öğrendiği kadar Allah'a dua etmelidir. Ancak mübarek günler için olduğu gibi Regaip Kandili için de belirli başlı dualar okunmalıdır.

Regaip Kandili ne yapılmalı?

Recep ayının ilk cuma gecesine rastlayan Regâib gecesi, İslâm âleminde Hz. Peygamber'in ana rahmine düştüğü gece olarak kabul edilir. Bu nedenle yüzyıllar boyunca Osmanlı toplumunda kandil olarak kutlanan bir gece olmuştur.

Regaip Kandili kuranda hangi ayette geçiyor?

Müslüman toplumlar tarafından farklı şekillerde algılanan beş kandil gecesinden Regaip ile Berat'ın kutsallığı kesin olmadığı gibi bu gecelerde ifa edilecek ibadetler hakkında kaynaklarda sahih bilgilere rastlanmamıştır. Regaip Kandili Kuran'da geçmez. Kuran-ı Kerim'de Regaip ile ilgili ayet yoktur.

Regaip Kandili dinimizde var mı?

Regaip gecesi terim olarak Türkçe'de kandil dediğimiz mübarek gecelerden biri olarak kabul edilmektedir. Regaip gecesi, Kur'an'da saygı gösterilmesi istenen ve hadislerde gün belirtmeksizin oruç tutulması tavsiye edilen haram aylardan Recep ayında bulunmaktadır.

Regaip Kandili nasıl ortaya çıktı?

Sevgili Peygamber Efendimiz'in (sallallâhü aleyhi ve sellem) Allah'ın bazı çok özel fiilî tecellilerine mazhar olduğu, nurani lutf u ihsanlara, semavi mevhibelere eriştiği bir gecedir Regâib kandili. Hicrî takvime göre, yedinci ay olan Receb-i şerifin ilk Cuma gecesine tevafuk etmektedir.

Regaip Kandilinde Ne Oldu Diyanet?

Hz. Peygamber'in Regaib gecesinde ana rahmine düştüğü belirtilmektedir. Recep ayının ilk perşembe gününü cumaya bağlayan gecesinde namaz kılmak sevaptır ve bu gecenin birçok faziletli olduğu bildirilmektedir.

İslam dininde kandil var mıdır?

Kandil geceleri, İslam'ın ilk zamanlarında var olan bir âdet olmayıp hicri 3. asırdan itibaren kutlanmaya başlanmıştır. Anadolu'da Osmanlı Devleti Padişahı II. Selim'den itibaren bu kutlama gün ve geceler, minarelerde kandil yakılmasıyla birlikte kandil adını almıştır.

Kandil gecesi cinsellik olur mu?

Bir televizyon programında Nihat Hatipoğlu, izleyiciden gelen "Kandillerde eşimle ilişkiye girebilir miyim?" sorusuna "Kandillerde eşlerin birbirleriyle yakınlaşmasının dini açıdan bir mahsuru yok" yanıtını vermişti.

Peygamber Efendimiz kandil kutlamış mı?

"kandil geceleri: mevlit, regaip, miraç, berat kandil geceleri kur'an'da ve sünnette yer almaz. bu geceler hz. peygamberimiz zamanında ve dört halife döneminde kutlanmamıştır.

Kuranı Kerimde Kandil geceleri var mı?

Kuran'da doğrudan "kandil" kelimesi geçmez. Ancak Kuran'da belirli günlerin veya özel günlerin önemi ve ibadetle geçirilmesi gereken zamanlar konusunda genel öneriler bulunur. Kadir gecesinin kutsallığı Kur'an'da belirtilmiş olup, diğer gecelerin kutsallığı konusunda Kur'an'da bir bilgi yer almamaktadır.

26 Ocak Regaip Kandili nedir?

İslam aleminde rahmeti ve bereketi bol "üç ayların" ilk başlangıcını simgeleyen Regaip Kandili 26 Ocak'ta (bugün) idrak ediliyor. İslam dünyası için büyük öneme sahip üç aylardan recep ayının ilk perşembe gününü cumaya bağlayan gece idrak edilen Regaip Kandili, "rahmet ve bereket gecesi" olarak kabul ediliyor.

Peygamberimizin doğum günü olan kandil nedir?

Hazreti Muhammed'in dünyaya gelişi dolayısıyla hicri takvime göre rebiülevvel ayının 12'nci günü idrak edilen Mevlid Kandili, İslam ülkelerinde peygamber sevgisinin kültürel hayata yansıması olarak asırlardır kutlanıyor.

Peygamber Efendimiz uyurken ne derdi?

Muhammed'in gece yatarken mealen “İlahi ey Allah'ım, senin mübarek ismini anarak ölür, (uyur) ve dirilir (uya- nırım.)” diye, uyandığı zaman da yine mealen “öldükten sonra bizi tekrar dirilten Allah Teâlâ'ya hamd ve şükürler olsun. Kıyamet gününde de O'nun huzurunda haşr olacağız” (a.g.e., s. 107 vd.)

Kandil gecelerinin dinimizdeki yeri nedir?

Yılın birkaç gün veya gecesinde dinî hayatı yaşayıp belli davranışları tekrarlamak dindar olmanın dünyevî ve uhrevî sonuçlarını doğurmaz. Bu açıdan bakıldığında kandiller münasebetiyle gösterilen faaliyetler doğrudan İslâm'ın bir emir veya tavsiyesi değil çeşitli müslüman toplumların gelenekleri konumundadır."

Regaip ne demek Diyanet?

Regâip, arapça bir kelimedir ve "reğa-be" kökünden gelmektedir. Kelime olarak, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarf etmek demektir. "Reğîb" kelimesi ise, "reğabe"'den türemiş olan bir isimdir ve kendisine rağbet edilen, arzulanan, talep edilen şey demektir.