Adıyaman İlçeleri

Adıyaman İlçeleri Adıyaman İlçeleri, Adıyaman ilçeleri nelerdir?, Adıyaman hangi şehirden ayrıldı?, Adıyaman kaç tane köy var?, Adıyaman kaç tane kazası var?, Adıyaman'ın kaç tane ilçeleri var?, Kaç tane ilçe var?

Adıyaman İlçeleri

Merkez ilçe dahil 9 ilçesi ile 406 köyü vardır. İlçeleri Merkez, Besni, Çelikhan, Gerger, Gölbaşı, Kahta, Samsat, Sincik ve Tut ilçeleridir.

Adıyaman ilçeleri nelerdir?

Merkez ilçe dahil 9 ilçesi ile 406 köyü vardır. İlçeleri Merkez, Besni, Çelikhan, Gerger, Gölbaşı, Kahta, Samsat, Sincik ve Tut ilçeleridir.

Adıyaman hangi şehirden ayrıldı?

Cumhuriyetin kuruluşundan 1954 yılına kadar eski idari yapısı korunarak Malatya'ya bağlı kaza konumunda olan Adıyaman 1 Aralık 1954 tarihinde 6418 sayılı Kanunla Malatya'dan ayrılarak müstakil il haline gelmiştir.

Adıyaman kaç tane köy var?

Adıyaman'ın Merkez ilçesi hariç 8 ilçesi vardır. Adıyaman'ın ilçeleri: Besni, Çelikhan, Gerger, Gölbaşı, Kâhta, Samsat, Sincik, Tut. Besni, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, Fırat Nehri'ne Samsat'ın aşağısında karışan Göksu'ya dökülen bir çay yakınında ve Malatya dağlarının güney eteğinde kurulmuş bir yerleşim yeridir.


Adıyaman kaç tane kazası var?

Merkez ilçe dahil 9 ilçesi ile 406 köyü vardır. İlçeleri Merkez, Besni, Çelikhan, Gerger, Gölbaşı, Kahta, Samsat, Sincik ve Tut ilçeleridir. Adıyaman ili 370 25' ile 380 11' kuzey enlemi, 370 ve 390 doğu boylamı arasında yer alır.

Adıyaman'ın kaç tane ilçeleri var?

Adıyaman, Güneydoğu Toroslar'ın Malatya dağları adı verilen kesiminin güney eteklerinde, deniz seviyesinden 725 m. yükseklikte kurulmuş ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan bir ildir. Adıyaman'ın eski adı Hısnımansûr'dur.

Kaç tane ilçe var?

Celal Toprak: Besni ilçesinde eski Besni diye bilinen Aşağı Şehir bölgesi tamamen Türkmenlerin yerleştiği bir coğrafyadır. Besni'nin şimdiki yeri Orta Şehir diye anılır. Yukarı Şehir ise Sarhan Mahallesi'nin olduğu yerdir. Orta ve Yukarı Şehirler yine Yerli diye anılan Türkmenler'in yaşadığı yerlerdir.

Adıyaman eski adı nedir?

TÜİK 2021 sonu verilerine göre ilin nüfusu 632.459'dur. Doğusunda Diyarbakır, kuzeyinde Malatya, batısında Kahramanmaraş, güneyinde Gaziantep ve Şanlıurfa illeri ile çevrilidir. İlin doğusunda Torosların güneydoğu uzantısı olan Malatya dağları, güneydoğusunda Atatürk Baraj Gölü yer alır.

Adıyaman en büyük ilçesi hangisi?

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) hazırlamış olduğu 2012 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre Adıyaman'ın nüfusu 595.261 kişidir. İlimizin il/ilçe ve belde/köy nüfus dağılımı verilmiştir.

Adıyaman Besni Türk mü?

2021 TÜİK Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) verilerine göre, Adıyaman'ın toplam nüfusunun 632.148 kişi ve yıllık nüfus artış hızının binde -0,49 olduğu görülmektedir.

Adıyaman hangi şehre yakın?

Bir başka rivayete göre ise Adıyaman ismi, şehri fetheden Yaman Bey isimli bir komutanın adından gelmektedir. Bir başka rivayete göre ise Adıyaman ismi, güzel vadi anlamına gelen Vadi-i Leman tabirinin zamanla bozulmasıyla oluşmuştur.

Adıyaman nüfusu kaç kişi?

Adıyaman ilinin yüzölçümü 7 614 km2 , göller ile 7.871 km2 olup, rakımı 669 m dir. Adıyaman 'in Kuzey kesimi torosların uzantısı olan Malatya dağları ile çevrilidir. Çelikhan, Gerger ve Tut İlçelerinin arazilerinin çoğu dağlıktır. İlin belli başlı dağları; Akdağ, Dibek, Ulubaba, Gördük, Nemrut, Bozdağ ve Karadağdır.

Adıyaman nüfusu ne kadar?

Gölbaşı, İnekli, Azaplı Abdulharap ise Adıyaman'ın doğal gölleridir. Atatürk barajının yapılmasıyla oluşmuş olan Atatürk Barajı gölü Adıyaman ili için deniz niteliği taşımaktadır.

Adıyaman soyadı nereden gelir?

Adıyaman'a gelince mutlaka yenilmesi önerilen meşhur lezzetler arasında Tevenk sarması, Tırşik, Kavurmalı hıtap, Yarpuzlu köfte, Besni tavası, İçli köfte, Buhara pilavı, Parmak kebap ve Dövmeç yer alıyor. Bu yöresel yemekleri tatmak Adıyaman mutfağının özelliklerine vakıf olmak için olmazsa olmazlar arasında bulunuyor.

Adıyaman ilinin özellikleri nelerdir?

Cumhuriyetin kuruluşundan 1954 yılına kadar eski idari yapısı korunarak Malatya`ya bağlı kaza konumunda olan Adıyaman 1 Aralık 1954 tarihinde 6418 sayılı Kanunla Malatya`dan ayrılarak müstakil il haline gelmiştir.

Adıyaman denize kıyısı var mı?

Türkiye'de 2020 yılı sonu itibari ile açıklanan nüfus verilerine göre Adıyaman nüfusuna kayıtlı kişi sayısı 1 milyon 164 bin olarak belirlendi. Bu rakama göre, mevcut nüfusu 632 bin 586 olan Adıyaman'ın yarısı kadar da başka illerde yaşıyor.

Adıyaman neyi ile meşhur?

Türkiye'nin 83 bin 645 kişiyle nüfusu en düşük ili olan Tunceli'den daha fazla kişinin yaşadığı ilçe sayısı ise 255 olarak kayıtlara geçti. Konya'nın Yalıhüyük ilçesi, 1532 kişiyle Türkiye'nin en küçük ilçesi oldu.

Malatya Adıyaman ne zaman ayrıldı?

Artı Gerçek - Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre; İstanbul'un Esenyurt ilçesi, 977 bin 489 nüfusuyla "en kalabalık ilçeler" listesinde ilk sıraya yerleşti. Esenyurt, nüfus olarak 57 ili geride bıraktı. Bu ilçede kilometrekareye 3 bin 49 kişi düşüyor.

Türkiye'de ne kadar Adıyamanlı var?

İstanbul 39 ilçesi ile Türkiye'nin en fazla ilçeye sahip ilidir. 31 ilçe ile Konya en çok ilçeye sahip 2. ildir. İzmir 30 ilçe ile 3. sıradadır. Bayburt merkez dahil 3 ilçesi ile Türkiye'nin en az ilçeye sahip ilidir.

En küçük ilçe hangisi?

Kurmançça veya Kuzey Kürtçesi (Kurmançça: Kurmancî / کورمانجی / Курманджи ), İran dillerinin Kürt dilleri alt kolunda yer alan bir dildir.

Türkiye'nin en büyük ilçesi neresidir?

Osmanlı Devleti'nin dönüşüm çağı sayılan Tanzimat döneminde yapılan idari taksimat düzenlenmeleri sırasında bölgenin Malatya'ya bağlanmasından hemen hemen bir asır sonra Adıyaman, Demokrat Parti tarafından il hâline getirilmiştir.