Çorum İlçeleri

Çorum İlçeleri Çorum İlçeleri, Çorum kaç tane ilçesi var?, Çorum en büyük ilçesi hangisi?, Çorum'da kaç tane il var?, Çorum'un eski adı nedir?, Çorum'un en küçük ilçesi hangisi?, Çorum Eskiden hangi ile bağlıydı?

Çorum İlçeleri

Çorum (il merkezi) Alaca. Bayat. Boğazkale. Dodurga. İskilip. Kargı Laçin.

Çorum kaç tane ilçesi var?

04 Şubat 2021 TÜİK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 14 İlçe, 16 belediye, bu belediyelerde 126 mahalle, ayrıca 759 köy bulunmaktadır.

Çorum en büyük ilçesi hangisi?

Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre Osmancık. İlçesi 2021 yılında nüfus artışı nedeniyle Çorum'un. nüfusu en büyük ilçesi olma özelliğine sahip oldu.

Çorum'da kaç tane il var?

Çorum'un 13 ilçesi bulunur. Çorum'un ilçeleri: Alaca, Bayat, Boğazkale, Dodurga, İskilip, Kargı, Laçin, Mecitözü, Oğuzlar, Ortaköy, Osmancık, Sungurlu, Uğurludağ.


Çorum'un eski adı nedir?

Gordiana, önce Gordum'a, zamanla da Çorum'a dönüşmüştür. Eski Yunan kaynaklarında Çorum'un adı Niconia (Nikonya) olarak geçmektedir. Bizans döneminde de Evkaite diye geçmektedir. 1072 Malazgirt Savaşı ile Çorumlu olan vilayetin ismi 16. yüzyılın sonralarına doğru "lu" ekinin kaldırılması ile Çorum olarak kalmıştır.

Çorum'un en küçük ilçesi hangisi?

Çorum'un İlçelerinin Nüfusu ve Yüzölçümü Ne Kadardır? Çorum'un toplam nüfusu 526.282 ve yüzölçümü 12.820,00 km2'dir. En yüksek nüfuslu ilçesi Merkez, en düşük ise Boğazkale'dir. Yüzölçümü genişliği ile birinci sırada olan ilçesi Merkez, en küçük yüzölçümlü ilçesi de Oğuzlar'dır.

Çorum Eskiden hangi ile bağlıydı?

Ankara Meydan Savaşı'ndan sonra Osmanlı birliğini sağlayan Çelebi Mehmet, oğlu (1413) II. Murat'ı Amasya'ya vali yapmıştır. Bu dönemde Çorum sancağı Amasya'ya bağlıdır. Çorum, Cumhuriyet dönemi ile birlikte, 20 Nisan 1924 tarihinde ilk kez kent statüsüne kavuşmuştur.

Çorum merkez ilçesi hangisi?

Çorum ilinin ilçeleri, Çorum (il merkezi) Alaca.

Çorum neyi ile meşhur?

Doğusunda Amasya, güneyinde Yozgat, batısında Çankırı, kuzeyde Sinop, kuzey batısında Kastamonu, kuzey doğusunda Samsun, güney batısında Kırıkkale illeri ile çevrilidir.

Çorum hangi şehre yakın?

Kılavuz Köyü, Akpınar Köyü, Tutluca Köyü, Çırçır Köyü, Camilli Köyü, Kızılhamza Köyü, Dereyazıcı Köyü ve Gökköy.

Çorum'un hangi köyleri Alevi?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre Çorum'un en büyük köyü Osmancık ilçesine bağlı Öbektaş köyü oldu. Nüfusu 2007 yılında 2 bine dayanan köyde şimdilerde 1400 kişi yaşıyor.

Çorum'un en büyük köyü neresi?

yozgat'ın rakibi olsa olsa kırıkkale veya kırşehir olur. iki anadolu şehri arasındaki karşılaştırma. nüfus olarak bakıldığında çorum yozgat'ın yaklaşık 2.5 katı olup yüzölçümleri aşağı yukarı aynı olsada bir miktar yozgat büyüktür.

Çorum köyleri kaç tane?

Beş bin yıl boyunca birçok uygarlığın merkezi olan ve değişik kültürleri bünyesinde barındıran, geçmişten geleceğe uzanan bir köprü konumundaki Çorum, Anadolu'nun 1071'de Malazgirt Savaşı'yla Selçuklu hâkimiyetine girmesinin ardından Danişment Ahmet Gazi tarafından 1075 yılında Türk hâkimiyetine alınmıştır.

Yozgat mı daha büyük Çorum mu?

İkinci rivâyet şehrin ileri gelenleri tarafından öne sürülmüştür ve ismin Çor-ı Rum'dan bozulduğu yolundadır. Bir başka görüşe nazaran Romalılar zamanında şehir çok zulüm görmüş olması sebebiyle Cevr-i Rum'dan kinâye olarak şehre Çorum denilmiştir.

Çorum kim fethetti?

1836'da tekrar sancak statüsüne getirildi. 1856'da bu defa Bozok sancağına bağlı bir kaza olduysa da 1893'te yeniden sancaklık statüsünü kazandı ve Cumhuriyet'in ilânından sonra il oldu. Çorum şehrinin merkez olduğu il Çankırı, Kastamonu, Sinop, Samsun, Amasya, Yozgat ve Kırıkkale illeriyle çevrilmiştir.

Çorum diğer adı nedir?

2021 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre Çorum'un il geneli nüfusu 2020 yılında 530 bin 126 iken 2021 yılında 526 bin 282'ye geriledi. Çorum'un köyleriyle birlikte merkez ilçe nüfusu ise 393 bin 772 olurken, şehir merkezi nüfusu ise 267 bin 396 oldu.

Çorum ne zaman il oldu?

Bu ilçeler; Merkez, Boğazkale, Dodurga, İskilip, Osmancık, Kargı, Sungurlu, Ortaköy, Oğuzlar, Uğurludağ, Lâçin, Mecitözü, Alaca, Bayat'tır.

Çorum merkez nüfusu ne kadar?

Günümüzden 7 bin yıl öncesine ait kültürel verilere rastlanan Çorum'da, ilk organize devleti kuran Hititlerin ilk başkenti Hattuşa bulunmaktadır. Hattuşa Anadolu'nun kalbinde, UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesine alınmış ülkemizdeki 9 değerden biridir.

Osmancıktan sonra neresi gelir?

Çorum denince ilk akla gelen Leblebi ve çeşitleri, diğer kuru yemişler; badem, fındık, kaju fıstığı ve çekirdek çeşitlerinde aradığınız taze ve kaliteli kuru yemişler, Çorum'dan tüm Türkiye'ye sağlıklı ve hijyenik olarak gıda taşımacılığına uygun koşullarda ulaştırılmaktadır.

Çorum kaç yıllık şehir?

Sonuç olarak, Çorum, tarihi zenginlikleri, doğal güzellikleri ve tarım potansiyeli ile Türkiye'nin önemli illerinden biri olarak öne çıkıyor. Şehir, Hitit uygarlığının merkezi olan Hattuşaş'a ev sahipliği yapmış ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir geçmişe sahiptir.

Çorum'un en ünlü çerezi nedir?

Dr. Musa Şaşmaz'a göre Çorum isminin tarihi:“Rivayete göre Çoğurum kelimesinden türetilmiştir. Bu da bölgede zamanında Rumların çoğunluğu oluşturmasından kaynaklanmaktadır.”