Kastamonu İlçeleri

Kastamonu İlçeleri Kastamonu İlçeleri, Kastamonu kaç tane ilçesi var?, Kastamonu'nun hangi ilçesi il olacak?, Kastamonu eski adı nedir?, Kastamonu Hangi Irk?, Kastamonu neyi ile meşhur?, Kastamonu merkez ilçesi hangisi?

Kastamonu İlçeleri

İLÇELER: Kastamonu ilinin ilçeleri; Abana, Ağlı, Araç, Azdavay, Bozkurt, Cide, Çatalzeytin, Daday, Devrekani, Doğanyurt, Hanönü, İhsangazi, İnebolu, Küre, Pınarbaşı, Seydiler, Şenpazar, Taşköprü ve Tosya'dır.

Kastamonu kaç tane ilçesi var?

İLÇELER: Kastamonu ilinin ilçeleri; Abana, Ağlı, Araç, Azdavay, Bozkurt, Cide, Çatalzeytin, Daday, Devrekani, Doğanyurt, Hanönü, İhsangazi, İnebolu, Küre, Pınarbaşı, Seydiler, Şenpazar, Taşköprü ve Tosya'dır.

Kastamonu'nun hangi ilçesi il olacak?

6 Şubat 2024 TÜİK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 20 İlçe, 20 belediye, bu belediyelerde 173 mahalle ve ayrıca 1.054 köy vardır.

Kastamonu eski adı nedir?

Cide, Karadeniz Bölgesi'nde Kastamonu ilinin en büyük ikinci ilçesidir. Nüfusu 2023 yılı itibariyle 100 binin üzerindedir. Cide, turizm, ticaret ve tarım alanında önemli bir yere sahiptir. İlçe, Karadeniz Bölgesi'nin önemli turizm merkezlerinden biridir.


Kastamonu Hangi Irk?

Kastama ismi zamanla Kastamonu'ya dönüşmüştür. Bir başka görüşe göre Kastamonu şehri ismini, Gas ve Tumanna kelimelerinin birleşiminden almıştır. Gaslar ya da bilinen adıyla Kaşkalar Kastamonu'nun ilk yerleşimcilerindendir. Tumanna ise o dönemde Kastamonu üzerinde bulunan bir şehir/bölge ismidir.

Kastamonu neyi ile meşhur?

Yirmi dört Oğuz boyunun neredeyse tamamı Kastamonu çevresinde yurt tuttuğu gibi, Alpı, Alpağut, Dânişmendli, Kıpçak,Karluk, Çiğil, Yağma gibi Türk boyları da Kastamonu'ya yerleşmişlerdir.

Kastamonu merkez ilçesi hangisi?

Merkez İlçe

Merkez ilçe, Kastamonu'nun yaklaşık 151.500 nüfuslu bir ilçesidir. Şehrin sanayi ve tarım bakımından en gelişmiş ilçesidir. İlçede toplam 19 mahalle, 2 belde ve 178 köy bulunmaktadır. Kastamonu Merkez ilçesi, hem tarihi ve hem de doğal güzellikleri bakımından görülmeye değer yerler arasındadır.


Kastamonu Hangi şehirden ayrıldı?

Kastamonu'nun Osmanlı ülkesine katılması ile Sinop İli toprakları içinde bulunan Durağan, Boyabat ve Gerze, Kastamonu sancağına bağlandı. Tanzimat teşkilatıyla birlikte Kastamonu İl (Eyalet) Sinop Kadılığı da bu eyalete bağlı bir Sancak oldu.

Kastamonu'nun en güzel yeri neresi?

1- Cide. Cide, Kastamonu'nun en güzel tatil beldelerinden biri olarak biliniyor. Antik çağlardan günümüze kadar uzanan binlerce yıllık tarihi ile öne çıkan Cide, Karadeniz'in büyüleyici koylarından Gideros Koyu'na ev sahipliği yapıyor. Ayrıca doğa sporlarının popüler adreslerinden biri olan Loç Vadisi de ilgi çekiyor.

Kastamonu kökeni nereden gelir?

CASTAMON'DAN KASTAMONU'YA

Bu isimlendirme kökeni ise Komnenlerin Kalesi anlamına gelen Kastra-Komnen olmasına karşın aynı sülale dönemi yazılı kayıtlarında Kastamonu, Castamon olarak görülür. M.S. 11–12 yüzyıl Bizans kaynaklarında Kastamonu kenti ilk olarak Castamon olarak anılmaya başlar.


Kastın neydi Moni ne anlama gelir?

Kastamonulular arasında efsane haline gelen çok fazla 'kastın neydi Moni?' söylentisinin olduğunu vurgulayan Yücel, "Kastamonu'nun ismiyle ilgili bir kısım bilim adamları, Kafkaslardan geldiğini söyler, halka sorduğunuz zaman ise halk bir efsane anlatır.

Kastın neydi Moni hikayesi nedir?

Kastamonu, Bizanslıların elindeyken Türk komutan ordusuyla birlikte geliyor, Kale komutanının kızı Türk komutana aşık oluyor. Anahtarı atıyor, bunun üzerine kale komutanının kızı Türklerin yanına geçiyor. Kale komutanı da kızına 'Kastın neydi Moni' diyor.

Kastamonu kalesindeki mezar kime ait?

ve fetih sırasında ordunun bayraktarlığını yapmış olan. Yunus Mürebbi'nin (Bayraklı Sultan) Türbesi; şehit. olduğu yerde, kalenin batı burcu üzerinde yer. almaktadır.

Kastamonulu ünlüler kimler?

Kayıtlara göre 16. yüzyılda Kastamonu Sancağında 9 adet Avşar (Afşar) adında yerleşim alanı bulunmaktadır. Bu yüzyılda, Kastamonu Sancağında, Oğuz boyları arasında yerleşim yeri adının en fazla Avşar (Afşar) boyuna ait olması dikkate değer bir bulgudur.

Kastamonu Türkleri hangi boydan?

Zengin orman varlığına sahip olan Kastamonu'da ağaç, ağaç ürünleri ve mobilya imalatı lokomotif sektör olarak öne çıkmaktadır.

Kastamonu'nun geçim kaynağı nedir?

Kastamonu, elverişli coğrafi şartları ve iklimi dolayısıyla zengin bir beslenme geleneğine sahip olmuştur. Elması, üryani eriği, Taşköprü'nün sarımsağı, Tosya'nın pirinci ve üzümü yurt çapında ün yapmıştır.

Kastamonu'nun en meşhur meyvesi nedir?

İlimizde yetiştirilen önemli tarım ürünleri buğday, arpa, patatestir. Sanayi bitkisi olarak da şekerpancarı ve sarımsak üretilmektedir. Tüm Türkiye'de üretilen sarımsağın % 25'i Kastamonu'da üretilmektedir.

Kastamonu en çok ne yetişir?

Son yıllarda gastronomi alanında adından sıkça söz ettiren Kastamonu'nun yöresel lezzetlerine coğrafi işaret alınması süreci devam ediyor. Bu kapsamda coğrafi işaret alınması için yaklaşık 8 ay önce çalışmalarına başlanılan Devrekani'nin yöresel lezzeti cırık tatlısı da tescillendi.

Kastamonu Hangi tatlısı meşhur?

Kastamonu'da kış dönemindeki düşük sıcaklıklar, kuzeyden gelen hava akımlarıyla durgun hava kütleleri oluşturmaktadır. Batıdan ve güneyden gelen hava akımlarıyla içinde de düşük sıcaklıklara rastlanmasına karşın, bunlar genellikle daha sıcaktır. Merkez ilçede yıllık sıcaklık ortalaması 9,8°C' dir.

Kastamonu Kışın soğuk mu?

Eski bir yerleşim alanı olduğu bilinen Kastamonu yöresi MÖ.18.yy.da Gas'ların yurdu olmuş, zamanla Hititler, Firigler, Kimmerler, Lidyalı'lar, Pers'ler, Pontuslular, Romalılar ve Bizanslıların yönetimine geçmiştir.

Kastamonu'da kimler yaşamış?

Kısa bir paniğin ardından vatandaşlar, çıkan hayvanın ayı yavrusu olduğunu anladı. Yavru ayıları çeken vatandaşların araç içerisindeki panikleri ise kameraya yansıdı. Vatandaşların önüne çıkan yavru ayılar, Kastamonu'nun girişinde yazan, “Dikkat! Taş Düşebülü, Ayı Çıkabülü” sözünü adeta doğrular nitelikte oldu.