Sofiyane Gazel

Sofiyane Gazel Sofiyane Gazel, Sufiyane gazel ne demek?, Şuhane gazel kime aittir?, Rindane gazel kime ait?, Hakimane gazel ne demek?, Şuhane gazel nedir temsilcileri?

Sufiyane gazel ne demek?

Sevgilinin güzelliği ve ona duyulan arzu gibi konuların işlendiği gazellere şûhâne gazel denir. İçki, hayattan zevk alma gibi dünyevi konuların işlendiği gazellere rindane gazel denir. Tasavvufi konuların işlendiği gazellere sûfiyâne ya da ârifâne gazel denir.

Şuhane gazel kime aittir?

Klasik Türk şiirinde kadını ve aşkın zevklerini konu alan, zarif ve çapkın bir anlatımla söylenmiş gazellere “şûhâne gazel” adı verildiği bilinmekte ve bu tarzın edebiyatımızdaki en önemli temsilcisi Nedim kabul edilmektedir.

Rindane gazel kime ait?

Bu kişilerin kaleme aldığı gazellere; Rindâne Gazel denir. Divan edebiyatımız da Baki Rindane Gazel yazanlar arasında örnektir. 3-Hikem-i Gazel: Edebi konularda ve ahlakla ilgili birçok öğüt verme şeklinde kaleme alınan gazel türüdür.

Hakimane gazel ne demek?

Aşkla ilgili gazellere "aşıkane"; beşeri aşkı anlatan gazellere "şuhane"; yaşamdan zevk almayı anlatan gazellere "rindane"; gazel öğretici gazellere "hakimane" gazel denir.


Şuhane gazel nedir temsilcileri?

Buna göre kadın ve aşkın güzelliklerinin, zarif ve çapkın bir tarzda anlatıldığı gazeller “şûhâne gazel” adıyla anılmakta olup bu tarzın en önemli temsilcisi olarak ise Nedim (1681-1730) kabul edilmektedir.

Rindane gazel nedir edebiyat?

Şan ve şöhrete, dünya malına önem vermemeyi, daha çok yaşamaktan ve hayattan zevk alma düşüncesini yansıtan gazellere rindane gazeller denir. Aynı zamanda mal ve mülkün o kadar önemli olmadığını, yaşamanın ve hayattan keyif almanın daha önemli olduğunu gösteren gazeller olarak nitelendirilirler.

Hikemi gazel kimin?

Bu tarzın edebiyatımızdaki en önemli ve güçlü temsilcisi olarak Nâbî bilinmektedir. Bu sebeptendir ki, “Hikemî Şiir” akımı “Nâbî Ekolü” olarak da anılır. Nâbî tarzının diğer temsilcileri olarak Sâbit, Sâmi, Seyyid Vehbî, Koca Ragıp Paşa gibi sanatçıların adla- rını burada anmak mümkündür.

Mutavvel gazel ne demek?

- Beyit sayıları 5 ile 15 arasında değişebilir. Fakat bundan daha uzun gazel örneklerine de rastlamak mümkündür. - 15'den fazla beyit içeren eserler mutavvel gazel olarak adlandırılır. - Gazellerin konuları genel olarak lirik olmaktadır.

Hikemi gazel ne demek?

Hikemî üslup, bir edebî anlayış olarak “düşünceye dayalı, hikmetli söz söyleme” olarak tanımlanabilir. 17. yüzyılın ikinci yarısında eserler veren Nabi ile en önemli temsilcisini yetiştiren bu üslup, asıl etkisini sonraki yüzyılda göstermiştir.

Mükerrer gazel ne demek?

Mükerrer Gazel: Edebiyatta çok kullanılmayan bir gazel türü olarak bilinir. Bu gazellerin her mısrasında aks sanatı yapılır. Müzeyyel Gazel: Bu gazelde gazeli mahlası ile söyleyen şair daha sonra başka bir kişiyi övmek için şiirinde eklemeler yapar. Bu türde arttırılarak kaleme alınan gazellere müzeyyel gazel denilir.

Müzeyyen gazel nedir?

Bir edebiyat terimi olarak müzeyyel gazel, gazelin mahlas bey- tinden sonra beyit ya da beyitlerin ilave edilmesi olarak tanımlanır. Halûk İpek- ten, müzeyyel gazelin tanımıyla ilgili şu bilgileri verir: “Şairler bazen mahlasla- rını söyledikten sonra gazellerine bir kişiyi övmek için bir ya da birkaç beyit eklerler.

Musammat gazel nasıl bulunur?

Gazel ve kasidelerde uyağın mısra ortalarda olması beklenir. Dolayısıyla anlatılanların hepsi musammat gazel özelliklerine kapsamaktadır. Eğer ki bir musammat gazelin orta mısralarında uyak varsa ve orta mısralardan ikiye bölünebiliyorsa bu musammat gazeldir.


Hikemî nedir?

İslami düşünce sisteminde daha çok felsefe karşılığı kullanılmış olan "Hikmet", gizli düşünce, bilinmeyen neden; özellikle varlıkların ve olayların oluşunda Allah'ın insanlarca anlaşılamayan gizli amacı, bilgelik, sağduyu, atasözü, özdeyiş vb. anlamlara gelen Arapça bir kelimedir.

Makta beyit ne demek?

“Gazelin son beytine makta' (kesme yeri), makta'dan bir önceki beyte de hüsn-i makta' denir. Bu beytin de makta'dan güzel olmasına dikkat edilirdi.” (Dilçin, 1997, s. 107).

Fuzuli Rindane mi?

Fuzuli rindane bir tavrın ve ayrılık ve yokluğa razı olmuş bir kişiliğin sahibidir. Onun mesnevisindeki kahraman olan Mecnun da yaşadığı aşk mace- rasında kaderine razı olma yolunu seçmiştir. Şeyh Galib, mizacı ve sanat anlayışı bakımından iddialı ve zaman zaman gururlu bir şahsiyettir.

Şitaiyye ne demek?

Arapça şitâ (kış) kelimesinden türetilen şitâiyye “kışla ilgili, kışa ait” mânasına gelir. Kış, kasidelerin teşbîb (nesîb) bölümlerinde asıl methiyeye giriş yapılırken çok yaygın olmamakla birlikte işlenen konulardan biridir (bk. KASİDE).

Rindane kimin eseri?

Bu gazelin temsilcisi Fuzuli'dir. Rindâne gazel;içkiyi, içki zevkini, hayata karşı umursamazlığı, yaşamaktan zevk almayı anlatan gazellerdir. Rindane gazelin en başarılı şairi Baki'dir.

Zül metali ne demek?

Gazelde birden fazla musarra beyit bulunabilir. Böyle gazellere zül – metali (matlaları olan) adı verilir.

Müşterek gazel ne demek?

Müşterek gazeller, en az iki kişinin iştirakiyle yazılır. Belirli bir usulün takip edildiği bu tarz şiirlerde mısra ya da beyitler, şairler tarafından belirlenen sıraya göre kaleme alınır. Müelliflerin karıştırılmasını önlemek maksadıyla mısra/beyit başlarına şairlerin isimleri ya da isimlerinin ilk harfleri yazılır.

Yek avaz gazel ne demek?

Tâhirülmevlevi için yek-âvâz gazel, her beyti ses ve anlamca mükemmel olma iddiasında olan, yek-âheng gazel ise Muallim Nâcî'nin söylediği gibi beyitleri arasında anlam bağlantısı olan birer gazel türüdür: Böylece Muallim Nâcî ve Tâhirülmevlevî'den sonra artık farklı farklı tanımlanacak edebiyat terimleri doğmuştur.

Tuyuğ nedir ve özellikleri nelerdir?

Türkçe bir kelime olan tuyug, “şarkı söyleme, övme, kapalı ve cinaslı söz söyleme” anlamındadır. Tuyug, Türk halk edebiyatı ürünü olan maninin ruba'i şeklini almış halidir. Aruzun kısa “Fâ'ilâtün, fâ'ilâtün, fâ'ilün” kalıbıyla yazılır ve 11'li hece vezni kullanılır. Kafiyeleri ise cinaslı kelimelerden seçilir.

Hakimane şiir kimin?

Okuyucuyu uyarmak, düşündürmek, aydınlatmak, okuyucuya iyiyi, doğruyu ve güzeli göstermek amacıyla yazılan, dinî, ahlakî öğütler veren didaktik içerikli Divan şiirlerine hikemî şiir ya da hakîmâne şiir denir. Tefekkür edebiyatı da denilen hikemî şiir akımının edebiyatımızdaki öncüsü ve en güçlü temsilcisi Nabi'dir.